Un număr de 56 de auditori au fost autorizaţi în Cluj până în 8 iulie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. E vorba de una dintre cele mai mari comunităţi din ţară, depăşită de Bucureşti, Timiş şi Iaşi, dar Cluj-Napoca e cel mai mare oraş din provincie, cu peste 320.000 de locuitori. Certificatul de audit energetic devine obligatoriu la vânzarea locuinţei, din 20 iulie.
În total în ţară au fost atestaţi 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cei mai mulţi auditori energetici au fost atestaţi în Bucureşti (403) şi judeţele Timiş (128), Iaşi (65), Cluj (56), Constanţa (57), Braşov (53), Dolj şi Bihor (câte 40).
Gheorghe Badea e unul dintre cei mai vechi evaluatori energetici din Cluj-Napoca. Are certificat din 2005, dar de atunci şi până acum a făcut mai puţin de zece evaluări energetice pentru apartamente deţinute de persoane fizice. "Sumele sunt extrem de mici", spune el. "100-300 de lei în funcţie de mărimea apartamentului, sunt sume derizorii".
Un alt auditor, inginerul constructor Mircea Păstrăv, are acreditare din 2004, dar a renunţat între timp. ""Nu e rentabil pentru mine", spune el. "S-a tot amânat legea, de 7 ori, după aceea s-a şi schimbat regulamentul de aplicare".
Proprietarii vor fi obligaţi, din 20 iulie, să prezinte certificatul energetic al clădirii potenţialului cumpărător sau chiriaş, la tranzacţionarea imobilelor. Proprietarii se pot aştepta la surprize în special în cazul apartamentelor ridicate peste noapte în perioada industrializării, între 1970 şi 1989. "La Cluj sunt mii şi mii de blocuri prost izolate termic", aceasta e declaraţia urbanistului care a desenat covârşitoarea majoritate a blocurilor construite în acea perioadă, Emanoil Tudose. "La Cluj s-a întâmplat una dintre cele mai dure poveşti, unde pot fi acuzaţi cei car