Scădererea cererii interne, fiscalitatea şi controalele excesive, inflaţia, concurenţa neloială, birocraţia şi corupţia reprezintă pietrele de moară care atârnă de gâtul micilor întreprinzători.
Sectorul IMM generează circa 70% din PIB şi, implicit, o mare parte din locurile de muncă din România. Numai că anul 2013 nu pare cel mai bun pentru acest sector, din cauza lipsei creditului şi a problemelor generate de „proasta guvernare”, după cum au concluzionat antreprenorii prezenţi ieri, la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
Dintre acestea, cele mai grele „pietre de moară” sunt fiscalitatea excesivă, numărul mare de controale pe care le fac func ţionarii publici la firmele care îşi declară veniturile şi plătesc impozitele aferente, birocraţia şi corupţia. „Într-o săptămână, am avut cinci controale: câte două de la ITM şi de la Fisc şi unul de la Mediu. Toţi au venit pentru că ştiu unde să mă găsească. Dacă aş avea punct de lucru clandestin, nu m-ar mai găsi”, ne-a declarat patronul unui IMM.
Prezent la lansare, Victor Ponta a promis că funcţionarii publici nu vor mai face controale excesive şi că „o firmă corectă va fi realmente controlată o dată la trei ani”. Statul ia creditele IMM-urilor Dincolo de aceste probleme, patronii IMM-urilor din România cer guvernului să le înlesnească accesul la creditare, în condiţiile în care bancherii preferă să împrumute statul, care este un debitor sigur. Spre comparaţie, firmele pot da faliment, iar banca riscă să nu îşi mai recupereze banii.
Previziuni sumbre
În plus, fără credite, IMMurile nu pot investi nici în noi tehnologii, nici în pregătirea propriilor salariaţi. „Peste 91% din IMM-uri se autofi nan ţează. Când mergi pe auto finanţare, nu poţi să te dezvolţi”, apreciază preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolaescu. În 2012, pes