Focurile examenelor au început şi pentru profesori: aproape 8.000 au susţinut ieri proba scrisă la examenul de defi nitivat în învăţământ. Nota de promovare a crescut de la 7 la 8. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Testarea a fost organizată în 42 de centre din toată ţara, cu subiecte unice şi supraveghere video.
Examenul a durat patru ore şi a fost compus din trei subiecte, fiecare notat cu câte 30 de puncte: unul de specialitate (română, chimie, comerţ etc.), unul de metodica predării şi unul de pedagogia educaţiei. 10 puncte au fost acordate din oficiu. „Subiectele au avut un grad de dificultate mediu, structura lor a fost similară modelelor afişate pe site-ul ministerului”, a explicat Valentina Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei.
Şi Nicoleta Crânganu, inspector de limba română la IŞJ Galaţi crede că subiectele „au fost absolut pământeşti. Spre deosebire de examenul de titularizare în care nu mai apare proba de specialitate, ci doar subiecte de metodica predării, la definitivat primul subiect este de specialitate. La subiectul II, de pedagogie, profesorul putea expune exact metoda prin care predă el la clasă”.
Două inspecţii la clasă
Anterior desfăşurării probei scrise, candidaţii au susţinut în perioada ianuarieiunie două inspecţii de specialitate la clasă, notate şi ele cu note de la 1 la 10.Condiţiile de promovare a examenului s-au înăsprit: nota obţinută la proba scrisă nu poate fi mai mică de 8, în timp ce anul trecut a fost 7.
„Definitivatul este un fel de grad didactic 0 după care vin celelalte III, II şi I”, a explicat Daniel Tomoni, expert în comunicare la Ministerul Educaţiei.
El a adăugat că spre deosebire de titularizare care poate fi promovată cu nota 7 şi la care se poate înscrie orice licenţiat, definitivatul poate fi susţinut după un an de cursuri la catedră. „Prin acest