Aud foarte des expresiile „Ce bine era pe vremea lui Ceaușescu, aveai bani și nu avea ce să faci cu ei!” sau „Atunci (n.r. – înainte de Revoluție) erai obligat să muncești, terminai liceul și erai automat băgat la serviciu”. Niciodată nu am înțeles de ce mai sunt încă persoane care tânjesc după perioada respectivă și niciodată nu am înțeles dorința de a retrăit acele vremuri, pentru că impresia mea despre comunism este cu totul alta, bazată fiind, evident, doar pe ceea ce am citit, nicidecum pe ceea ce am trăit, pentru că eram mult prea mică să îmi pot aminti ceva.
Așa cum spuneam, niciodată nu i-am înțeles pe cei care spuneau cu părere de rău aceste lucruri. Uitându-mă pe cifrele înregistrate în ultimele zile de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, încep să cred că poate era totuși mai bine, măcar din punctul acesta de vedere, al locurilor de muncă. Sute de copii, absolvenți de liceu, calcă în această perioadă pragul instituției, disperați să obțină măcar un minimum de ajutor, o sumă cu care e aproape imposibil să te întreții. Pentru 250 de lei, proaspeții absolvenți își așteaptă îngândurați rândul, zilnic, la ghișeele AJOFM. E îngrozitor să vezi că pentru acești copii viața de adult începe cu un șomaj, că pentru ei asta e singura opțiune. „Nu am ce să fac! Loc de muncă nu îmi găsesc, pentru facultate nu am bani. E singurul venit pe care mă pot baza”, asta spun cei mai mulți dintre cei care speră ca măcar pentru câteva luni, viața să le fie ușurată de acest venit. Ceea ce e cu atât mai rău e faptul că, în curând, acestora li se vor adăuga și cele câteva mii de persoane pe care guvernul le va pune pe liber.
Peste 5.000 de elevi gorjeni au susținut în această vară examenul de Bacalaureat. Doar 57,54% dintre aceștia au reușit să obțină și o notă de trecere. Dintre ei, doar 20% au posibilitatea să urmeze cursuri superioare. Dintre cei 20% ca