Decizia judecatoreasca trebuie sa fie atat de clara, incat inculpatul sa spuna "practic, m-au prins cu mana in cotetul de gaini, nu pot nega fapta". In Romania, multi dintre cei condamnati pentru infractiuni economice se declara nevinovati. De ce?
"Bine i-au facut, era un hot, cum sa strangi atata avere pe cai cinstite?" sau "facatura, domnule, i-a deranjat pe altii mai grei si de-aia l-au inchis". Dupa fiecare sentinta, opinia publica se imparte in doua tabere, fiecare sustinandu-si punctul de vedere conform propriei judecati sau dupa simpatia (ori antipatia) fata de personajul in cauza.
Vom avea vreodata decizii ale instantelor pe care nimeni sa nu le conteste?
Cat de clare sunt legile
Ca sa fii sigur ca nu incalci o lege, ori ca sa beneficiezi de prevederile ei, mai intai trebuie sa o intelegi. Numai ca unele legi cu aplicare in business contin multi termeni specifici si formulari dificil de digerat. Astfel, cercul celor capabili sa faca afaceri in Romania se restrange la cei foarte destepti si foarte cititi.
Reiau exemplul dat ieri pe blog, din nou cu scuzele de rigoare pentru cititorii nevoiti sa parcurga (ori sa sara) un paragraf foarte lung. Si care functioneaza ca articol de lege.
"Sunt indreptatite, in intelesul prezentei legi, la masuri reparatorii constand in restituire in natura sau, dupa caz, prin echivalent: persoanele juridice, proprietari ai imobilelor preluate in mod abuziv de stat, de organizatii cooperatiste sau de orice alte persoane juridice dupa data de 6 martie 1945; indreptatirea la masurile reparatorii prevazute de prezentul articol este conditionata de continuarea activitatii ca persoana juridica pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau de imprejurarea ca activitatea lor sa fi fost interzisa sau intrerupta in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, i