Comuna Sudiţi, judeţul Ialomiţa, este zona în care localnicii seamănă grâu şi culeg bombe. O legendă locală vorbeşte despre faptul că vatra comunităţii se află aşezată pe un fost câmp de bătălie, unde s-au purtat lupte cu nemţii în Al Doilea Război Mondial. Muniţia lăsată de soldaţi a fost ascunsă sub pământ, iar oamenii descoperă proiectilele şi obuzele de fiecare dată când execută munci agricole.
Obuz de 122 de milimetri
Liniştea în care este cufundată comuna Sudiţi, din judeţul Ialomiţa, ar putea fi oricând tulburată de o eventuală explozie. Localitatea este aşezată pe un teren minat.
În fiecare curte se află bombe din timpul „marelui război” rămase neexplodate. Bătrânii satului susţin faptul că muniţia le-ar fi aparţinut nemţilor, care au ascuns-o în timpul retragerii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Da, mamă, nemţii ne-au lăsat bombele astea aici. Linia frontului a trecut pe aici.
Ca să nu le fure ruşii obuzele, au săpat gropi şi le-au ascuns. Acum, când sapi, dai la tot pasul de ele”, povesteşte bătrâna Paraschiva Stan (89 de ani).
În satul bombelor, din Ialomiţa, proiectilele şi obuzele ies din pământ la prima cazma. I s-a întâmplat lui Nicolae Puşcău (53 de ani), în timp ce săpa în propria curte o hazna.
După câteva cazmale a descoperit şase obuze. Fără să mai stea pe gânduri, omul le-a curăţat de pământ şi le-a găsit imediat locul printre acareturile din curte. Pe cel mai mare dintre obuze, de calibru 122 de milimetri, l-a folosit pe post de „mai”. I-a înfipt în focos o coadă de lemn şi bătătorea cu el pământul şi mărunţea grâul.
„I-am băgat în vârf o coadă de lemn şi l-am transformat în mai. Mă chemau oamenii să le bătătoresc pământul sau ce mai aveau nevoie prin curte. Aşa scoteam şi eu bani de-o ţuică„ povesteşte omul. Celelalte cinci obuze au fo