Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Ruginoasa în parteneriat cu Primăria Ruginoasa, cu Centrul Cultural Ruginoasa și cu Palatul „Al. I. Cuza” a organizat duminică, 14 iulie 2013, Simpozionul "Viața religioasă în satul românesc. Ruginoasa la umbra Bisericii Domnești".
La eveniment au participat preoti din Protopopiatul Paşcani, oficialități locale, cadre didactice și enoriași ai parohiei Ruginoasa care s-a desfășurat la Centrul Cultural Ruginoasa. Tema simpozionului a fost „Viața religioasă în satul românesc” și ca subtemă “Ruginoasa la umbra Bisericii Domnești”. Cei prezenți au vizitat muzeul „Alexandru Ioan Cuza” – Palatul Ruginoasa şi expoziția de artă bisericească veche expusă la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Expoziţia cuprinde icoane, cărți și obiecte bisericești vechi, aflate în patrimoniul sfântului lăcaş. Tot în biserică, s-au săvârșit un Te Deum și o rugăciune de binecuvântare a manifestării. După aceasta, participanții au putut vizita Muzeul Etnografic, aflat la parterul Centrului Cultural Ruginoasa, în timp ce la etaj s-a desfășurat vernisajul simpozionului, în cadrul căruia s-a discutat despre rolul Bisericii în satul românesc, punându-se accent pe rolul Bisericii Domnești în Ruginoasa, aceasta fiind pentru mult timp singura biserică din comună. În deschidere, au rostit alocuţiuni Cristina Axinia, directorul Centrului Cultural Ruginoasa, şi Ionel Moraru, primarul comunei Ruginoasa.
Ruginoasa, legată de Alexandru Ioan Cuza
Părintele paroh Nicușor Olariu a prezentat un scurt istoric al localității și a bisericii de la Ruginoasa. „Ruginoasa, localitate încărcată de istorie, reședință sau loc de popas pentru numeroase personalități ale trecutului și culturii noastre, este legată în memoria locală, dar și în conștiința românilor de pretutindeni de Alexandru Ioan Cuza. Primul domnitor al Principatelor Unite și-a pus amprenta asupra ac