Relaţiile dintre Uniunea Europeană (UE) şi Israel au devenit încordate. Cauza este o nouă directivă a UE, care le interzice europenilor să colaboreze cu organizaţiile israeliene ce activează în coloniile evreieşti din teritoriile palestiniene. Directiva a stârnit o reacţie vehementă din partea premierului israelian, care a acuzat Bruxellesul de dictatură. În opinia experţilor, este puţin probabil ca Benjamin Netanyahu să se limiteze la critici verbale: partenerii din coaliţia aflată la guvernare în Israel cer contramăsuri ferme, notează cotidianul rus Kommersant.
Potrivit directivei Comisiei Europene, care intră în vigoare vineri, membrilor UE li se interzice 'finanţarea, alocarea de granturi, burse şi premii organizaţiilor de stat şi private care activează în coloniile evreieşti' - în Ciosiordania, în Ierusalimul de Est şi în Platoul Golan.
De acum încolo, toate acordurile dintre Israel şi UE vor trebui să conţină o frază care să certifice faptul că zona lor de acţiune nu depăşeşte 'linia verde', graniţa dintre Israel şi vecinii arabi impusă în 1949.
Directiva a devenit prima manifestare reală a vechii nemulţumiri a Bruxellesului faţă de politica de colonizare a Israelului, subliniază Kommersant. La sfârşitul anul trecut, politicieni europeni au criticat decizia guvernului israelian de a relua construcţia de case în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est. La acea dată, miniştrii de externe ai ţărilor din UE au decis: toate acordurile cu Israelului nu trebuie să vizeze teritoriile ocupate în 1967. Acum această teză a fost consolidată legislativ.
Decizia Bruxellesului a stârnit entuziasm în rândul palestinienilor. 'UE a trecut de la declaraţii la paşi concreţi, ceea ce majorează şansele la pace', a declarat Hanan Ashrawi, reprezentantă a conducerii palestiniene.
Reacţia Israelului a fost extrem de dură. Benjamin Netanyahu a acuzat UE de dic