Tablourile de milioane de euro furate din muzeul din Rotterdam au fost arse - aceasta este concluzia experţilor de la Muzeul Naţional de Artă.
Expertiza ştiinţifică solicitată de procurori a fost finalizată. Au fost realizate mai multe analize ale cenuşei furnizate de procurori, luată din boilerul persoanelor care au ars tablourile.
În cenuşă s-au găsit cuişoare pentru întinderea pânzei de suport, grund - folosit pentru pregătirea pânzei înainte de a fi vopsită şi pigmenţi minerali - pentru fabricarea vopselei în ulei. Aceşti pigmenţi au început să fie folosiţi de pictori din perioada Renaşterii şi până în prezent. Este exclusă o altă categorie de vopsea decât cea folosită pentru tablou.
Rezultatele expertizei vor fi înaintate procurorilor. Această probă ar putea duce la o nouă acuzaţie împotriva femeii care a ars tablourile.
Dogaru şi Procop sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 18 milioane de euro.
De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.
Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.
Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele d