Cozi interminabile la reprezentanţa din Oradea a Registrului Auto Român! După sutele de procese deschise pentru scutirea de la plata timbrului de mediu ori pentru recuperarea sumelor deja achitate, românii au descoperit o nouă metodă prin care să fenteze noua taxă de poluare.
Este vorba despre o portiţă strecurată în ordonanţa privind plata timbrului de mediu la prima înmatriculare în România a unei maşini second-hand, anume că vehiculele obţinute prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu. De două săptămâni, sute de vehicule au ajuns să fie "împărţite", zilnic, în faţa notarilor din Bihor, între coproprietari de ocazie, pentru ca stăpânii să scape de obligaţia către stat.
Veriga slabă
OUG 9/2013 privind timbrul de mediu exceptează de la plata acestuia mai multe categorii de vehicule: cele istorice (de colecţie), cele donate unor instituţii ale statului, maşinile intrate în proprietatea statului prin confiscare, cele destinate competiţiilor sportive şi, în fine, autoturismele moştenite ori obţinute prin partaj.
Ultima formă de scutire, cea a vehiculelor obţinute prin partaj, este "veriga slabă" a actului legislativ, spune notarul Gheorghe Moş, căci nu precizează felul partajului: dacă e între soţi divorţaţi ori între coproprietarii unor bunuri, dacă e voluntar, adică prin învoiala părţilor, ori judiciar, prin hotărâre judecătorească. "Ca urmare, s-a consacrat o interpretare în litera legii, şi anume că sunt scutiţi de la plata timbrului de mediu posesorii maşinilor obţinute prin orice fel de partaj. Iar cel mai la îndemână e cel convenţional", a explicat BIHOREANULUI notarul.
Împărţeală la notar
Artificiul la care recurg cei ce vor să scape de plata timbrului de mediu e simplu. O maşină cumpărată dintr-un stat UE este vândută în România către doi proprietari, care apoi întocmesc un act de partaj sub semnătură privată,