Pentru căsătoria civilă aveți nevoie de certificatele de naștere în original și copii xerox, certificatele medicale prenupțiale privind starea sănătății, valabile 14 zile de la data eliberării și care trebuie să aibă mențiunea că persoana se poate căsători, documentele de identitate și declarația de căsătorie. Pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, sunt necesare următoarele acte:
- pașaport românesc, pe care să fie trecută mențiunea că are domiciliul în străinătate, în original și copie nelegalizată,
- certificatul de naștere în original și în copie xerox,
- adeverință de domiciliu și stare civilă de la primăria de domiciliu, cu traducere legalizată în limba română şi dovadă de la autoritățiile locale, în cazul în care există convenție între România și statul respectiv.
Dacă această convenție nu există, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv şi va cuprinde, în mod obligatoriu, faptul că în conformitate cu legea naționala sunt îndeplinite condițiile de fond și că se poate căsători în România.
Cel puțin unul dintre solicitanți trebuie să aibă domiciliul sau reședința în localitatea unde se oficiază căsătoria. În cazul în care ambii soți sunt cetățeni străini cu domiciliul în străinătate, va fi necesar să se facă dovada șederii în municipiul în care se va solicita efectuarea căsătoriei în intervalul cuprins între data depunerii actelor și data oficierii căsătoriei. În cazul în care persoana care urmează să se căsătorească a mai fost căsătorită, atunci este nevoie de sentința de divorț rămasă definitivă și irevocabilă în original și copie xerox sau de certificatul de deces al fostului partener, în orginal și în copie xerox. Dacă din căsătoria anterioară au rezultat copii și aceștia sunt în îngrijirea persoanei care se recăsătorește, se vor prezenta certificatele de naștere în original și copie nelegalizată.
A