Chiar dacă un centru destinat persoanelor pe care le paşte gândul sinuciderii nu este încă funcţional la nivelul judeţului, din 15 iulie există, la nivel naţional, un număr de telefon apelabil în intervalul orar 19.00 – 7.00.
Zecile de cazuri de sinucidere înregistrate anual, în medie unul, chiar două pe săptămână şi în judeţ în ultimii ani, încă nu îngrijorează autorităţile, însă specialiştii s-au mobilizat şi au înfiinţat, la nivel naţional, Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului. La începutul acestei săptămâni a devenit operabil şi numărul de telefon 0800 801 200, care reprezintă o linie gratuită de intervenţie în criza suicidară, funcţionabilă şapte zile pe săptămână, în intervalul orar 19.00 – 7.00, din orice reţea telefonică.
„Noi purtăm de ceva vreme o corespondenţă cu Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului, ne-am interesat dacă această structură poate avea filiale în judeţe, însă am fost sfătuiţi să înfiinţăm propria structură, pe care să o afiliem Alianţei. Din păcate, deşi avem un proiect din 2011, despre care am mai vorbit, încă n-am reuşit să facem funcţional Centrul de consiliere pentru persoanele cu risc suicidal, dar n-am renunţat”, a declarat medicul legist Sorin Lesnic, promotorul proiectului de înfiinţare a centrului în discuţie.
De altfel, ideea a mers destul de departe, fiind încheiat un protocol de colaborare cu Crucea Roşie, care punea la dispoziţie spaţiul pentru centru, telefonul etc. S-a reuşit şi cooptarea câtorva zeci de specialişti – psihologi, psihiatri, medici legişti, medici de medicină generală, avocaţi, asistenţi medicali, jurişti etc. – dispuşi să lucreze voluntar în cadrul centrului, s-a primit şi o donaţie de 10.000 lei, care încă sunt în contul Crucii Roşii... Dacă pentru aceştia numărul de 78 de sinucideri în 2011 şi peste 50 în 2012, şi câte alte tentative necuantificate, rămâne o problemă, autor