La Paris cerşesc 200 de copii din România. În România nu se ştie câţi copii cerşesc.
Sărăcia, şomajul părinţilor, lipsa educaţiei, provenienţa dintr-un mediu abuziv (violenţă în familie, divorţul părinţilor, părinţi plecaţi la muncă în străinătate, anturajul. Acestea sunt cauzele care conduc la practicarea cerşetoriei de către copii. Consecinţele - încap pe mâna traficanţilor de fiinţe umane, abandonează şcoala, consumă substanţe stupefiante, sunt supuşi abuzurilor fizice şi emoţionale, ajung să se implice în activităţi ilegale (prostituţie, vânzare de droguri).
Este un tablou înfricoşător, mai ales că în el apar copii.
Copii care cerşesc. O prezenţă zilnică în viaţa noastră. Ne-am obişnuit, ca şi când aceştia ar face parte din peisajul normal, urban. Uneori poate lăsăm un bănuţ în mânuţa întinsă. Uneori poate ne lăsăm impresionaţi de povestea spusă de ei. Alteori poate îi bruscăm, ne stropşim la ei. Dar indiferent de povestea pe care o spun: că sunt orfani, că sunt şapte fraţi acasă, că nu au ce mânca, ei, copiii cerşetori, sunt nişte victime. Şi mai mari victime sunt cei care cad pradă traficanţilor de fiinţe umane. Se ştie că sunt reţele care folosesc copii la cerşit, aici, în România şi în alte părţi ale lumii. Se ştie şi că există o localitate în ţară- Murgeni, din judeţul Vaslui, de unde mulţi copii sunt “plecaţi afară” la cerşit.
În România nu se ştie exact câţi copii cerşesc. S-a constatat, însă, fenomenul de creştere a numărului de copii ai străzii. Se vorbeşte de abdandon şcolar din ce în ce mai pronunţat. Şi se vorbeşte de o sărăcie din ce în ce mai cumplită.
Francezii, însă, au reuşit să facă statistici_ “În Paris şi în împrejurimi sunt 200 de copii proveniţi din România, care cerşesc”, declara ieri excelenţa sa ambasadorul Franţei la Bucureşti Philippe Gustin, la conferinţa de presă în cadrul cărei