Mocăniţa, garnitura de tren pe ecartament îngust, va circula din nou în Munţii Apuseni, după 35 de ani, locomotiva cu abur şi câteva vagoane urmând a fi puse în circulaţie începând de vineri, exclusiv în scop turistic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mocăniţa, garnitură de tren care circula până la finalul anilor ‘70 pe linia cu ecartament îngust şi lega Alba Iulia de zona Munţilor Apuseni, va fi repusă în circulaţie în scop turistic în urma unui protocol încheiat între primăriile localităţilor Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană şi Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România.
Primarul oraşului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că Mocăniţa va face plimbări doar în scop turistic pe ruta Abrud - Gura Roşiei - Câmpeni, pe o lumgine de aproximativ 11 kilometri, iar primele curse vor avea loc vineri, începând cu ora 16.00, viteza de deplasare a trenului fiind de circa 20 de kilometri pe oră.
Nicolae Simina a spus că Mocăniţa va circula în perioada unor evenimente culturale care se organizează în zonă, cum este cel de la finalul acestei săptămâni, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, sărbătoare populară organizată în Munţii Apuseni.
Potrivit edilului, vor putea fi organizate şi plimbări speciale pentru grupuri organizate de turişti, însă doar la solicitarea acestora.
Costul unui bilet cu garnitura de tren este de 25 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, preţ ce include un drum dus-întors pe ruta amintită şi care durează aproximativ trei ore.
Calea ferată îngustă a intrat în exploatare în anul 1895 şi făcea legătura între Alba Iulia şi Munţii Apuseni. Linia avea o lungime de câteva zeci de kilometri, iar pe traseu se aflau în gări şi puncte de alimentare cu apă pentru cazanul de abur. Trenul care circula pe această rută traversa Alba Iulia şi a fost denumit de localnici "Mocăni