Anul acesta, de pe lista ofertelor educaţionale din instituţiile de învăţământ superior lipsesc numeroase specializări. Aproximativ 40 de universităţi vor fi nevoite să renunţe la unele cursuri pentru că viitorii studenţi au arătat un dezinteres total faţă de ele, aceste calificări nu se mai regăsesc pe piaţa muncii, nu pot fi urmate cu rezultate performante în cadrul programelor de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă sau rezultatele lor de până acum au fost dezastruoase.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat recent, pentru Mediafax, că 183 de specializari din 37 de universităţi sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Ministerul Educaţiei a întocmit lista cu aceste specializări, ele fiind selectate atât din cadrul cursurilor cu frecvenţă (IF), cât şi din cadrul celor cu frecvenţă redusă (IFR) şi al celor de distanţă (ID).
Iată câteva exemple:
- Universitatea Politehnică din Bucureşti: Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite (IF) din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Megatronică.
Universitatea Bucureşti:
- (IF) Chimie în limba engleză de la Facultatea de Chimie, Fizică în limba franceză de la Facultatea de Fizică, Matematică în limba franceză şi Matematici aplicate în limba engleză de la Facultatea de Matematică şi Informatică, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Crevedia din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Asistenţă managerială şi secretariat la Crevedia din cadrul Facultăţii de Litere.
- (IFR şi ID) Administraţie publică din cadrul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, Geografie, Georgrafia Turismului şi Geografia Mediului de la Facultatea de Geografie, Tehnologia informaţiei şi Matematica-Inform