Sărăcia şi influenţa negativă a familiei sunt principalele motive pentru care copiii ajung să cerşească. Asta potrivit unui studiu realizat pentru proiectul „Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria”, cofinanţat de Ambasada Franţei.
Studiul Asociaţiei Telefonul Copilului, la care au participat atât adulţi, cât şi copii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, a scos la iveală că în viziunea respondenţilor sărăcia este una dintre principalele cauze pentru care copiii ajung să cerşească. Mai mult, peste jumătate dintre participanţii la studiu spun că vina o poartă şi părinţii celor mici, care de multe ori îi încurajează în această activitate.
„Traficul de copii în toate formele sale, dar mai ales folosirea minorilor pentru cerşetorie trebuie să fie o problemă care ne priveşte pe toţi într-un context de migraţie semnificativă în Europa. Prin sprijinul nostru pentru realizarea acestui proiectpilot, care adoptă o abordare consultativă, atât a adulţilor cât şi a copiilor în cauză, am vrut sa înţelegem mai bine cauzele reale care îi determină pe copiii români să cerşească. Sper că acest lucru va permite profesioniştilor care lucrează zilnic cu familiile şi copiii în dificultate să identifice activităţile şi serviciile socio-educative ce trebuie dezvoltate la nivel local, pentru o mai bună protecţie a copiilor afectaţi de acest fenomen”, a declarat Excelenţa Sa Domnul Philippe Gustin – Ambasadorul Franţei în România, la conferinţa de lansare a studiului.
70% dintre copii cred că minorii care ajung să cerşească sunt forţaţi de părinţi
În ceea ce priveşte răspunsurile elevilor, peste 77% dintre aceştia sunt de părere că cei mici ajung să cerşească forţaţi de părinţi, iar mai mult de jumătate cred că minorii sunt forţaţi de persoane străine. 47% dintre elevii participanţi la studiu spun că un copil s-ar putea apuca de cerşit şi pentru că nu au pe nime