Numărul produselor agricole pline de nitraţi a crescut considerabil.
O bună parte din legumele şi fructele pe care le consumăm în această perioadă conţin substanţe toxice. Doar într-o singură lună specialiştii au retras 15 tone de produse vegetale.
În această perioadă a anului, pieţele agro-alimentare sunt pline de legume şi fructe de sezon, provenite atât din producţia internă, cât şi din importuri. De obicei, vara, vânzările de legume şi fructe sunt mai mari, consumatorii având impresia că în plin sezon respectivele produse nu pot fi decât de cea mai bună calitate.
Totuşi, specialiştii de la Direcţia pentru siguranţa alimentelor trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu toate sunt bune pentru consum. Din necunoaştere sau din neatenţie, unii producători nu folosesc corect îngrăşămintele şi nu respectă modul de păstrare a alimentelor, iar acest lucru afectează grav calitatea legumelor şi fructelor.
Jumătate de tonă pe zi
De conţinutul de nitraţi şi pesticide din produsele agricole se ocupă Direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animală din municipiul Chişinău. Potrivit lui Ion Toma, adjunctul şefului acestei instituţii până acum nu au fost depuse plângeri de la consumatori. Cu toate acestea, în luna iunie au fost retrase peste 15 tone de produse vegetale din pieţele agro-alimentare, aproape dublu faţă de luna mai. „Este o cantitate foarte mare. Noi aşteptăm ca în luna septembrie cifra să crească şi mai mult”, menţionează Ion Toma. Conform acestuia, motivul principal pentru care marfa este retrasă ţine de neaasigurarea condiţiilor de păstrare a produselor, dar şi de folosirea din abundenţă a îngrăşămintelor.
Conţinutul de nitraţi şi pesticide poate fi stabilit în laborator
În toate pieţele agricole din ţară există laboratoare veterinar- sanitare care fac analize zilnic produselor comercializate