Programele de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA au declanşat miercuri un scandal printre congresmenii de la Washington, îngrijoraţi de încălcarea vieţii private a americanilor. Explicaţia oficialilor din domeniul informaţiilor este că aceste date pot fi folosite în viitor, numărului doi din Departamentul Justiţiei, James Cole, argumentând că există un"echilibru bun” între securitate şi libertăţile publice.
Cu toate că, de la începutul dezvăluirilor lui Edward Snowden, atenţia publicului şi aleşilor s-a concentrat asupra urmăririi acestuia, miercuri, ambele tabere din cadrul Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor i-au atacat dur pe unii reprezentanţi ai serviciilor de informaţii şi Departamentului Justiţiei, scrie Mediafax. Colectarea de metadatele comunicaţiilor efectuate de milioane de americani încalcă Constituţia şi ceea ce permite legea, au reproşat congresmenii. "Cred că acest program a derapat de la pista legalităţii", a subliniat democrata Zoe Lofgren. Legea adoptată în 1978 în urma scandalului Watergate autorizează supravegherea doar atunci când există suspiciune de terorism, însă NSA merge prea departe, au avertizat aleşii americani.
Este de neconceput ca Tribunalul secret (FISC - Foreign Intelligence Surveillance Court) să oblige operatori de telefonie să predea date către NSA, a denunţat democratul John Conyers, subliniind că această practică „este necesar să înceteze imediat”. Totodată, Conyers îndeamnă ca hotărârile cele mai importante ale FISC să fie declasificate. (L.C.)
Programele de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA au declanşat miercuri un scandal printre congresmenii de la Washington, îngrijoraţi de încălcarea vieţii private a americanilor. Explicaţia oficialilor din domeniul informaţiilor este că aceste date pot fi folosite în viitor, numărului doi din Departam