Începând de astăzi, la vânzarea sau închirierea unui imobil este obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică (CPE), un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a clădirii, precum şi încadrarea clădirii într-o clasă de performanţă energetică.
Mai precis, într-un certificat de performanţă energetică sunt detaliate caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia (încălzire, apă caldă de consum, climatizare, ventilare mecanică şi iluminat artificial) rezultate din analiza energetică şi termică, fiind valabil 10 ani de la data eliberării.
În Buzău, aceste certificate pot fi eliberate de cinci auditori energetici atestaţi, costul unui astfel de document variind între minim 50-100 de euro pentru un apartament, iar pentru o casă, în jur de un euro pentru fiecare metru pătrat, funcţie de mărimea clădirii. Potrivit dispoziţiilor legale, este obligatoriu ca după încheierea tranzacţiei, să se depună la Administraţia Financiară o copie după certificatul de performanţă energetică, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.
Atenţie! Legea nr. 159/2013 stabileşte, de asemenea, că toate contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără prezentarea certificatului sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.
Iar existenţa unui certificat energetic poate fi definitorie în negocierea pentru vânzarea ori închirierea unui imobil. „Cumpărătorul sau vânzătorul pot negocia în funcţie de caracteristicile care reies din certificatrul de performanţă energetic. Dacă avem de-a face cu o clădire de categorie B , bineînţeles, cumpărătorul va încerca să tragă în jos preţul. Dacă este o clădire încadrată în categoria A, atunci vânzătorul, funcţie de cât de performantă este clădirea, poate cere mai mult, dar asta nu ne implică pe noi, auditorii energetici, cu ceva în n