În această seară, vă propunem un nou reportaj de poveste din cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România” care începe aşa: dacă aveţi nevoie de o idee pentru un traseu turistic reuşit la munte vă propun un itinerar prin Munţii Făgăraş, zona Transfăgărăşan. Plecarea se dă de la Mânăstirea Curtea de Argeş. Situată la capătul principalului bulevard din Curtea de Argeş, Mănăstirea Curtea de Argeş este cel mai important loc de pelerinaj si rugăciune din judeţul Argeş, având hramul “Adormirea Maicii Domnului“. Ctitorită în vremea domnitorului Neagoe Basarab, între 1512 – 1517, mănăstirea este parte a celebrei legende românesti: “Legenda Meşterului Manole“.
Cunoscută şi drept Biserica Episcopală, deoarece a fost scaun episcopal între anii 1739 şi 1748, lăcaşul de cult are o lungime de 18 metri, o lăţime de 10 metri şi înălţimea de 25 de metri. De-a lungul timpului a fost supusă mai multor lucrări de restaurare.În interior atrage atenţia atât pictura murală în ulei cât mai ales grupul celor 12 coloane reprezentînd pe cei 12 Apostoli. Tot în interiorul mănăstirii se află moaştele Sfintei Filofteea, părţi din moaştele Sfinţilor Serghie, Vach si a Muceniţei Tatiana şi Evanghelia Învierii din Sâmbăta Mare, scrisă cu litere de aur de Regina Elisabeta. De asemenea aici odihnesc rămăşiţele pământeşti ale Regilor Ferdinand şi Carol I, precum şi ale reginelor Elisabeta şi Maria. În apropierea Mănăstirii Curtea de Argeş se află Fântâna Meşterului Manole, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare.
Balada ”Monastirea Argeşului” spune că meşterul Manole şi-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri pe Ana, soţia sa, deoarece, în mod inexplicabil, tot cea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea.
Tot legenda dă o explicaţie şi pentru fântâna meşterulu