Principesa Ileana a României, arhiducesă imperială şi regală a Austriei, a fost una dintre cele mai importante personalităţi din galeria Casei Regale a României. Simpatia de care se bucura frumoasa şi tânăra principesă în perioada interbelică era egalată doar de respectul faţă de realizările profesionale ale principesei.
Fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I cel Loial, Ileana a României a venit pe lume în anul 1909, la Bucureşti. Anii copilăriei au fost marcaţi de refugiul de la Iaşi, din timpul primului război mondial, iar adolescenţa sa de moartea tatălui ei, Regele Ferdinand I. Principesa Ileana a fost educată în stil britanic de către mama sa, Regina Maria a României, una dintre nepoatele marii regine Victoria a Marii Britanii, împărăteasă a Indiei. Domniţa Ileana, cum era alintată de apropiaţii săi, a fost trimisă la un colegiu de elită din Anglia, Heathfield-Ascot, pe care l-a absolvit cu brio. Pasionată de artă, ea a studiat artele frumoase cu Ion Jalea şi cu Jean Steriadi, doi dintre cei mai apreciaţi artişti români din acea vreme.
Căpitan pe nava Isprava
De asemenea, Domniţa Ileana era o fire sportivă. Pasionată de yachting încă din timpul studiilor din Anglia, ea a obţinut brevetul de căpitan de cursă lungă. În epocă, ea era singura femeie din România care poseda un astfel de brevet. Documentul nu îi fusese oferit din curtoazie, iar Domniţa Ileana a organizat mai multe croaziere de lungă durată cu nava sa preferată, Isprava, cu care a întreprins numeroase croaziere, pe Mediterana, pe Marea Neagră şi în Adriatica. Pasiunea pentru sport a apropiat-o de viitorul său soţ, arhiducele Anton de Austria, pe care l-a cunoscut în anul 1930, la Barcelona. Arhiducele Anton de Austria, membru al Casei Imperiale von Habsburg, era un inginer renumit, care lucrase în cadrul Uzinelor Ford din Londra şi care deţinea propriile sale avioane în Barcel