Unele mituri, apărute de-a lungul timpului, reuşesc să se păstreze cu încăpăţânare şi să ne afecteze destul de serios dieta sau obiceiurile de fitness. Îţi prezentam mai jos o serie de astfel de mituri, desfiinţate de specialiştii shine.com.
Mersul pe jos nu este la fel de eficient precum alergatul
Vei arde mai multe calorii dacă alergi timp de 30 de minute, decât dacă ai merge timp de 30 de minute. Dar dacă o persoană care aleargă şi una care merge străbat aceeaşi distanţă, vor arde aproximativ acelaşi număr de calorii. Deci dacă eşti dispusă să alegi calea mai „lentă”, probabil că vei slăbi la fel ca o persoană care s-a decis să alerge. De fapt, studiile au demonstrat că pentru a slăbi contează mai mult durata activităţii fizice, decât intensitatea.
Exerciţiile amplifică senzaţia de foame
Se spune că mănânci mai mult dacă arzi sute de calorii în timpul unei activităţi fizice. Dar cercetările arată ca exerciţiile fizice nu au niciun efect asupra nevoilor alimentare ale unei persoane, cu excepţia sportivilor de performanţă, care se antrenează timp de două ore în fiecare zi sau chiar mai mult. În realitate, se pare că foamea este redusă în timpul şi după efectuarea exerciţiilor fizice.
Nu contează care este sursa de calorii
Evident, nu toate alimentele sunt la fel, în ceea ce priveşte numărul de calorii sau efectul pe care îl au asupra organismului. În primul rând, în cazul unor alimente, organismul tău depune mai mult efort pentru a le mesteca, digera, metaboliza şi depozita decât pentru altele. Pe de altă parte, fiecare grupă de alimentare are efecte diferite asupra nivelului de zahăr din sânge. Carbohidraţii rafinaţi, aşa cum sunt pâinea, biscuiţii şi băuturile din fructe cresc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce încurajează depunerea de grăsime, creşterea în greutate şi amplificarea senzaţiei de foame. Alimentele bogate în fibre,