* "Noul cadru european de redresare şi rezoluţie bancară va muta povara salvării băncilor de pe umerii contribuabililor pe cei ai acţionarilor şi creditorilor"
Instrumentele de restructurare administrativă a instituţiilor de credit, precum vânzarea de active şi asumarea sau banca-punte, nu pot să rezolve problema băncilor prea mari pentru a fi salvate ("too big to save"), deşi se află în pachetul de opţiuni al multor autorităţi, pentru rezoluţia instituţiilor neviabile, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Băncile aflate în această situaţie reprezintă sursa principală a influenţei negative dintre băncile aflate în dificultate şi datoria publică a statelor, noul cadru european de redresare şi rezoluţie urmând să introducă recapitalizarea internă ca modalitate de deplasare a poverii salvării băncilor de pe umerii contribuabililor pe cei ai acţionarilor şi creditorilor, a declarat domnia sa, în cadrul unui colocviu dedicat supravegherii pieţelor financiare în Uniunea Europeană (UE).
Şeful Băncii Centrale a explicat că în ţara noastră nu există bănci "too big to fail", dar sunt prezente instituţii de credit mari pentru economia locală. "O bancă mare dacă vrei s-o stabilizezi cu bani de la buget ai nişte costuri enorme. Şi apoi, de ce să plătească contribuabilii? Vedeţi la ce problemă de atac la democraţie se ajunge. De ce să nu plătească acţionarii şi cei care au beneficiat de dobânzi de 5%, ca deponenţii de la Bank of Cyprus", a continuat guvernatorul BNR.
În luna mai, presa a relatat că printre deponenţii Bank of Cyprus România s-a aflat şi Fondul de Garantare al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care a avut un depozit în valoare de 100 milioane lei (aproximativ 24 milioane euro), care a fost transferat la Marfin Bank.
"Criza a mai arătat că avem nevoie de mecanisme eficace de gestiune a situaţiei