Victor Ponta, premierul României: „Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, în agenţii de vânzări de autoturisme, de active ale dumneavoastră. Când vă duceţi însă să cereţi un credit, situaţia este cumplită.“ Băncile din top au sute, unele chiar mii de proprietăţi executate, care au început să inunde şi portalurile imobiliare.
Cea mai mare problemă a economiei locale este lipsa creditului, deoarece băncile s-au transformat în „agenţii imobiliare“, a declarat ieri premierul Victor Ponta, care a ridicat şi o altă problemă ce lasă guvernul fără prea multe pârghii: lipsa unei bănci mari cu acţionariat autohton, care să susţină creditarea economiei locale în astfel de perioade dificile.
Pe cele mai mari site-uri imobiliare numărul de locuinţe scoase la vânzare de bănci a ajuns la 3.000-4.000, iar anul acesta ar putea depăşi 10.000 de unităţi, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a sărit de 20%. Pe de altă parte, economia rămâne îngheţată, iar soldul creditelor acordate companiilor şi populaţiei continuă să scadă.
„Am căzut dintr-o extremă într-alta: dacă până în 2008 - nu doar în România, peste tot, America, Europa - creditele se dădeau la oricine şi oricum, după criza financiară am căzut în extrema cealaltă, în care cel mai greu lucru din lume este să vă dea cineva un credit. Şi cel mai rapid lucru pe care-l face banca este să vină să vă execute. Băncile s-au transformat în agenţii imobiliare, în agenţii de vânzări de autoturisme, de active ale dumneavoastră. Când vă duceţi însă să cereţi un credit, situaţia este cumplită“, a declarat ieri Victor Ponta.
În mediul bancar subiectul proprietăţilor executate rămâne delicat şi se discută de cele mai multe ori cu uşile închise, în ciuda faptului că băncile au fost obligate să asigure resurse importante pentru gestionarea acestor portofolii de care nu sunt dispu