„Care este cel mai mare hamburger pe care îl aveţi?“ o întreb. „Superburgerul. Sînt doi hamburgeri într-unul.“ „OK, atunci vreau doi superburgeri.“ E comanda lui Lucy Shannon, eroina flămîndă a romanului One for the Money de Dick Belsky, apărut şi în traducere franceză, în colecţia Série Noire, cu titlul Où va-t-elle chercher tout ça?
DE ACELASI AUTOR La „dodine“ Cîrnaţi de fazan à la Prinţ Carol Pui à la polonaise Chaufroix (răcitură) de ieruncă à la Erevan Iată şi reţeta: Pîinea. Pentru un hamburger bun e nevoie de o pîine specială. O găsiţi proaspătă, la băcăniile specializate în produse americane; dacă nu, alegeţi chifle rotunde, cu coajă moale, de la brutărie. Evitaţi chiflele de hamburger fabricate industrial, din supermarketuri. Sînt flasce şi n-au nici un gust. Carnea. Cumpăraţi de la măcelărie carne proaspătă de vită, tocată în faţa dvs., cu textură medie. Nu folosiţi hamburgerii congelaţi, a căror textură prea fină nu le va permite să-şi păstreze suculenţa după prăjire. Ideal ar fi să coaceţi hamburgerii pe un grătar cu cărbuni. Altfel, puneţi într-o tigaie cu fundul gros cca 200 de grame de sare de mare grunjoasă şi lăsaţi-o să se încingă vreo 10 minute. Cînd începe să fumege, aşezaţi o chiftea uşor turtită, din 175 gr de tocătură, şi coaceţi-o 4-5 minute pe fiecare parte. Garniturile. Sînt esenţiale. Desfaceţi fiecare chiflă şi aşterneţi-o cu cîteva frunze de salată americană sau Eisberg, cît mai crocantă. Aşezaţi chifteaua pe frunză şi ungeţi-o cu un strat subţire de muştar, nu foarte iute. Adăugaţi apoi un strat de ceapă albă tocată şi cîteva felii subţiri de castraveţi muraţi. Asezonaţi cu piper negru proaspăt măcinat, cu cîteva picături de sos Worcestershire şi închideţi sandvişul. Opţional, puteţi adăuga rondele de roşii şi ketchup. Se mănîncă cu mîna. Este normal să vă murdăriţi pe degete.
„Care este cel mai mare hamburger pe care î