O postare pe portalul doxologia.ro a numărului doi din cadrul conducerii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB), părintele Constantin Sturzu, a atras atenția jurnaliștilor ieșeni de la cityzen.ro. Editorialul semnat de consilierul ÎPS Teofan vorbește despre proiectul euroasiatic avansat de un fost ofițer KGB și ideolog al imperialismului rus ca despre o posibilă alternativă la „decandența” occidentală.
Consilierul ÎPS Teofan şi purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu declară că “proiectul euroasiatic” este “seducător” pentru România. Sturzu îl citează pe un fost KGB-ist, Aleksandr Dughin, în susţinerea afirmaţiilor sale, afirmă jurnalistul de la cityzen.ro. Acelaşi Dughin care, recent, declara: “Existenţa poporului rus ca un tot întreg şi organic este lipsită de sens fără construirea unui imperiu continental. Ruşii vor rămâne o naţiune doar în cadul Noului Imperiu. Noul Imperiu trebuie să fie euroasiatic, continental şi în perspectivă mondial“.
Dughin este fondatorul Partidului Eurasia, amintește sursa citată.
Fragment din editorialul semnat de Constantin Sturzu, textul putând fi consultat integral pe portalul doxologia.ro.
Puţină lume a comentat sau sesizat comentariile lui Aleksandr Dughin, considerat unul dintre “cei mai influenţi gânditori geopolitici ai Rusiei de astăzi”, declaraţii din care spicuiesc:
“România s-ar putea uni cu Moldova în care să fie reintegrată şi Transnistria…. Proiectul eurasiatic, Comunitatea Economică Eurasiatică, începe să capete popularitate. Din ce în ce mai multe ţări din spaţiul ex-sovietic devin interesate de acest proiect. La fel, există interes din partea unor ţări din Europa de Est şi ţări cu influenţă la nivel regional, adică Turcia şi Iranul. Grecia se gândeşte la posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană. Despre posibilităţ