Până în prezent, potrivit lui Remus Stanciu, şeful DRPCIV Sălaj, numărul sălăjenilor care şi-au înmatriculat autoturismele fără a achita timbrul de mediu a ajuns la circa 310. În ultimele săptămâni, serviciile de înmatriculări au fost luate cu asalt, după ce proprietarii de autoturisme au găsit o portiţă legislativă care le permite să-şi înmatriculeze maşinile fără a achita timbrul de mediu. Este vorba de metoda “maşinii din partaj”. Potrivit articolului 8 al Ordonanţei care reglementează taxa de poluare prevede faptul că autovehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de plata acestei taxe. Pentru a dovedi faptul că bunul provine din partaj voluntar proprietarul are nevoie de un simplu act parafat la notar. Proprietarii de autoturisme din Sălaj au apelat la notarii din judeţele vecine, respectiv Satu Mare, Maramureş sau Cluj, notarii sălăjeni nefiind de acord cu această practică. În opinia notarului sălăjean, Ioan Buran, ştampila unui notar nu poate eluda o lege, dobândirea unui bun prin partaj fiind considerată o excepţie.
În ciuda acestei “piedici”, în fiecare zi, la Serviciul de Înmatriculări Sălaj, se prezintă aproximativ 20-30 de sălăjeni care solicită înmatricularea maşinii fără achitarea taxei de poluare, pe baza unui astfel de act notarial.
Peste 1.700 de autoturisme, înmatriculate în prima jumătate a anului
Ordonanţa de Urgenţă care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor, înlocuind astfel vechea taxă auto, a intrat în vigoare la jumătatea lunii martie a anului în curs, fapt ce a dus, după cum reiese din statisticile Direcţiei Regim de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), la scăderea numărului înmatriculărilor în Sălaj, în ultimele trei luni. La un simplu calcul, se poate observa că media zilnică a înmatriculărilor a ajuns la un număr de 8-9 autoturisme.
Sălăjenii au înmatriculat peste 1.700 de