* Acesta este primul argument pe care îl aduc medicii de familie în susținerea punctului lor de vedere: nu vor să cumpere cititoarele de carduri
Cardul reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent, și anume Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„Editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, activității medicale efective în detrimentul pacientului, afectează calitatea actului medical și relația medic-pacient“, se arată într-o adresă semnată de Doina Isac, președinte al medicilor de familie din Tulcea.
În plus, spun reprezentanții medicilor de familie, editarea datelor este inutilă, în contextul lansării Dosarului Electronic al Pacientului începând cu 24 ianuarie 2014.
„Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În nicio țară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici“, mai spun reprezentanții medicilor de familie.
Aceștia au mai precizat că cititoarele de carduri nu pot fi cumpărate de medicii de familie, acestea fiind incluse în proiectul CNAS.
Cititoarele de carduri compatibile și contractele de mentenanță pentru acestea trebuie cumpărate de către CNAS, printr-o licitație națională, transparentă, urmând să fie date în folosință medicilor de familie printr-un contract de comodat.
„Atragem atenția că relația medic-pacient, alterată constant, deliberat și profund în ultimii ani, mai ales din cauza birocrației din sistem, nu mai suportă degradare. Medicul trebuie să rămână medic și nu are ce căuta ca intermediar în relația dintre asigurator și asiguratul său“, spune Doina Isac.
* Acesta este primul argument pe care îl aduc medicii de familie în sus