Până la finalul anului, în economie vor fi investite cel puţin 10 miliarde de euro şi vor fi create 50.000 de locuri de muncă. O asemenea prognoză nu ne poate duce cu gândul decât la economiile Marii Britanii, Germaniei sau Rusiei. Dar nu, estimarea se referă la România şi a fost lansată de premierul Victor Ponta.
La prima vedere, s-ar părea că şeful Guvernului şi-a citit greşit notiţele, în sensul că nu era vorba de miliarde de euro, ci doar de miliarde de lei. Asta ar însemna investiţii până la finalul anului de 2,2 miliarde de euro, o cifră mult mai realistă şi apropiată estimărilor lansate atât de analişti, cât şi de Comisia Naţională de Prognoză. Dar nu (din nou). Explicaţiile ulterioare arată că Victor Ponta s-a exprimat în „euro”, ceea ce denotă ori faptul că trăieşte într-o realitate paralelă, în care nu există nici marile economii occidentale, nici vecinele estice performante, ori în lipsa unor soluţii de creştere a nivelului de trai aruncă, la plezneală, cifre, ca să distragă atenţia contribuabilului.
În plus, adună „mere” cu „pere” şi nu are niciun obiectiv concret. Pentru premier, plăţile directe din agricultură şi proiectele din energie stau pe acelaşi loc. Fondul de investiţii de un miliard de euro promis de kazahii de la KazMunay pentru anii următori este îngrămădit până la finele lunii decembrie, iar proiectul Roşia Montană, care trenează de cel puţin 10 ani, este finalizat, în imaginaţia lui Ponta, tot până la sfârşitul anului. În rest, vorbeşte de investiţii strategice în energie, dezvoltare rurală, agricultură, auto, industrie, comunicaţii, infrastructură rutieră şi feroviară. Adică, la urma urmelor, în toată economia. Iar asta putea să o spună şi un neavizat.
România are mari probleme cu corupţia, cu sărăcia şi cu competitivitatea. Anul trecut nu a reuşit să intre în topul celor 15 ţări europene care au atras investiţii st