Dintre cei 145 de dascăli care ar fi trebuit să se prezinte, ieri, la examenul de definitivat în învăţământ găzduit de Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, cinci au decis să nu se prezinte deloc la testare, iar opt au abandonat după ce au văzut subiectele.
În concurs erau înscrişi, iniţial, 145 de candidaţi, care au concurat pentru 28 de specializări.
Cei mai mulţi candidaţi sunt profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar în limba română, profesori de limba română, profesori de matematică, profesori pentru învăţământul preşcolar în limba maghiară. Potrivit inspectorului şcolar general Szabo Stefan, 140 dintre aceştia s-au prezentat ieri dimineaţă la examen, la cei cinci absenţi adăugându-se, după începerea testării, alţii opt candidaţi care după ce au văzut subiectele au decis că cea mai bună opţiune pentru ei este să renunţe. Până la capăt au mers, astfel, 132 de candidaţi, ale căror lucrări didactice vor fi corectate în diferite Centre de Evaluare din ţară, iar rezultatele iniţiale vor fi afişate în data de 23 iulie. În zilele de 23 şi 24 iulie vor fi depuse şi înregistrate eventualele contestaţii, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 27 iulie. Nota minimă pentru promovarea acestui examen este nota 8, spre deosebire de anul trecut, când nota de promovare a fost nota 7.
Precizăm că promovarea acestui examen este obligatorie pentru rămânerea în învăţământ al unui cadru didactic, fiecare având dreptul la trei încercări pentru a promova. Potrivit metodologiei, „personalul didactic se poate prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului”, stagiul fiind cel puţin un an la catedră sau ore de predare echivalente normei de un an.
Dintre cei 145 de dascăli care ar fi trebuit să se prezinte, ieri, la examenul de definitivat în învăţământ găzduit de Liceul Te