Pacienţii cu cataractă nu mai trebuie să meargă la Cluj sau la Oradea pentru a scăpa de intervenţia chirurgicală clasică. Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău s-a dotat cu un aparat de facoemulsificare, astfel că la departamentul de oftalmologie se fac, încă de ceva vreme, operaţii de cataractă aşa-zise cu laser.
Potrivit medicului oftalmolog Meszaros Ferenc, numai anul trecut, peste 300 de sălăjeni s-au operat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău prin această metodă, a facoemulsificării. Prin metoda clasică, numărul pacienţilor din Sălaj operaţi la spitalul din Zalău în ultimii ani trece de 10.000.
Medicul ne explică în ce constă acest procedeu: cristalinul afectat de cataractă nu mai este scos din ochi întreg, aşa cum se face în intervenţia clasică, ci prin ultrasunetele generate de aparat se lichefiază şi apoi se aspiră, fiind înlocuit, apoi, cu unul artificial. Principalul efect este că incizia de 8 milimetri în cornee, prin care se scoate în intervenţia clasică cristalinul, este înlocuită de una mult mai mică, de 2,7 milimetri. Plaga de dimensiuni mult reduse aduce, după sine, un timp de recuperare foarte scurt, dar şi riscuri mult mai mici, în special cele de infecţii intra şi post – operatorii.
Medicul spune că un pacient care se prezintă la operaţie în ziua programată este pregătit pentru intervenţia care are loc a doua zi, pentru ca, în ziua următoare, a treia de la internare, să fie externat. Şi durata intervenţiei în sine este una redusă, medicul neavând nevoie să intervină, efectiv, asupra ochiului afectat de cataractă mai mult de 15 minute.
Costuri minime pentru pacienţii din Sălaj
Dincolo de avantajul de a putea beneficia de această intervenţie modernă foarte aproape de casă, pacienţii din Sălaj care se operează la Zalău au şi un alt mare atu: preţul. „Celelalte spitale din ţară, exceptându-l pe cel din Oradea, au