30.000 de chişinăuieni sunt în listele de aşteptare pentru a primi un apartament gratuit de la stat. Unii dintre ei s-au înscris pe listă cu 30 de ani în urmă şi speră că măcar nepoţii vor reuşi să scape de camera de cămin unde creşte deja a treia generaţie.
Primăria a stopat con strucţia de apartamente pentru bugetari în 1993. Până atunci, în fiecare an, se construiau 1.500 de apartamente. „În perioada sovietică la acordarea locuinţelor erau prioritari veneticii: ofiţerii, specialiştii de la uzine chiar şi femeile de serviciu, veniţi cu toţii în R. Moldova din Rusia. Băştinaşii erau ultimii în listă”, spune Vladimir Modârcă, fostul arhitect-şef al Chişinăului.
Astăzi, la fiecare pretură este angajată o persoană care are grijă de listele de aşteptare: să le înnoiască, să-i scoată din rând pe cei decedaţi şi să şteargă dosarele de praf. De două-trei ori pe lună cineva neapărat le calcă pragul cu un set de documente în mână şi solicită să fie înscris în listă. “Numai la Pretura Centru sunt depuse anual 30-40 de cereri din parte cetăţenilor care doresc să primească apartamente”, a spus Vadim Catîrev, specialistul principal al secţiei Evidenţa Spaţiului Locativ de la Pretura Centru, la fel de vechi în sistem ca şi listele.
De 25 de ani locuieşte pe listă
Elena C. s-a înscris în lista de aşteptare pentru a primi o locuinţă de la stat cu 25 de ani în urmă. De 11 ani este prima în listă, dar şi astăzi locuieşte împreună cu cele două fiice ale sale într-o cameră de cămin de 12 metri pătraţi. „Sunt inclusă în rândul persoanelor socialvulnerabile. Mi-am pierdut orice speranţă, nu cred că voi mai primi ceva vreodată”, a spus deznădăjduită femeia.
S-a dat prioritate poliţiştilor
După o pauză de mai bine de zece ani, municipalitatea a găsit finanţare pentru a construi două blocuri de locuinţe pentru săraci şi refugiaţii din Transnistria. Listele au