Ungaria s-a împrumutat ieri mai mult decât intenţiona iniţial la o licitaţie de bonuri de trezorerie, încurajată de cea mai mare cerere din ultimele şase luni, de peste trei ori oferta, şi de costurile de finanţare apropiate de minimele istorice, scrie Portfolio. hu.
Ungaria a primit oferte de 171,4 miliarde de forinţi (582 milioane euro) pentru un lot de bonuri de trezorerie de 50 de miliarde de forinţi (170 milioane euro) cu scadenţa la 12 luni.
În aceste condiţii, încurajat şi de costurile reduse, guvernul a majorat pachetul la 75 de miliarde de forinţi (254 milioane euro). Tranzacţiile au fost încheiate la yielduri de până la 4,1%. Minimul record este de 3,96% şi a fost atins în aprilie.
Dacă pe pieţele financiare stă bine, Ungaria stă bine şi pe plan bugetar. Proiectul preliminar al bugetului pentru 2014 prevede un deficit de 2,7% din PIB, sub limita de 3% din PIB stabilită prin tratatele europene, şi o inflaţie de 2,8%, de care sunt ancorate pensiile. În consecinţă, acestea vor fi majorate cu 2,8% anul viitor. Însă salariile plătite de la buget, exceptându-le pe cele ale profesorilor şi angajaţilor din sănătate, vor stagna. Ungaria şi-a naţionalizat sistemul privat de pensii pentru a face rost de resurse necesare reducerii deficitului bugetar.
În programul de convergenţă este estimată o rată a inflaţiei de 3,1%. Anul acesta pensiile vor creşte cu 5,2%.
Guvernul se va concentra, totodată, pe reducerea datoriei şi crearea de locuri de muncă.
Documentul aminteşte că datoria Ungariei s-a redus de la aproape 82% din PIB în 2010 la 79% din PIB anul trecut şi subliniază că traiectoria estimată a deficitului bugetar „asigură reducerea în continuare a datoriilor“. Anul acesta ţinta de deficit este tot de 2,7% din PIB.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013
Ungaria s-a î