Dacă acum câteva săptămâni site-urile de recrutare de personal înregistrau sute de aplicaţii pentru job-uri din Cluj-Napoca, acum, majoritatea ofertelor de muncă nu contabilizează câteva zeci de CV-uri.
Boom-ul de cerere a fost alimentat de fluxul de studenţi şi absolvenţi de masterat sau facultate a căror şedere în oraş era condiţionată de angajare. Odată ce au văzut că nu au şanse să-şi găsească un loc de muncă, majoritatea tinerilor au abandonat căutarea fiind nevoiţi să se întorcă în localităţile de reşedinţă sub oblăduirea părinţilor. Pentru unii mai norocoşi demersul a dat, însă, rezultate.
„Mi-am dorit foarte mult să-mi găsesc un loc de muncă pentru a rămâne în Cluj pe perioada verii. Dacă nu mă angajam nu aveam cum să plătesc regia la cămin şi să am bani de cheltuială. Părinţii au vrut să mă întorc acasă şi nu au fost de acord să-mi dea bani să pierd timpul aici până în toamnă. Din fericire am reuşit să mă angajez ca promoter şi să rămân în Cluj”, mărturiseşte Florina C., absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării, care va începe cursurile unui program de masterat în toamnă.
Au rămas primele la aplicaţii
Chiar dacă numărul CV-urilor depuse s-a redus simţitor, job-urile locale pentru care se nu se cere experienţă sunt în continuate cele care adună cele mai multe aplicaţii. Astfel, un post de secretară a adunat peste 50 de CV-uri în prima zi de la postare pe portalul BestJobs. Lista scurtă de cerinţe, precum şi accesibilitatea acestora face ca profilului cerut de companie să îi corespundă un număr ridicat de şomeri. „Candidata ideală este absolventă şi are o excelentă cunoaştere a limbii engleze şi italiană începător, care va fi testată în timpul interviului. Este, de asemenea echipată cu abilităţi de organizare, concentrare şi precizie. Trebuie să fie capabilă să lucreze în echipă şi să urmărească simultan