Aproximativ 700 de locuri la liceu din cele 1952 disponibile pentru a doua repartizare computerizată ar putea rămâne neocupate la Iaşi. Situaţia se explică prin avântul şcolilor de a crea tot mai multe clase, în speranţa că, prin strategiile de promovare, vor atrage cât mai mulţi elevi.
De asemenea, instituţiile de învăţământ sunt obligate să asigure locuri mai multe decât numărul de elevi de clasa a VIII-a, pentru a satisface cererea din partea absolvenţilor din alte judeţe sau a celor din Republica Moldova. „Aproximăm că e posibil ca un număr de 25 de clase să nu se realizeze. Sunt 1952 locuri libere, din care 101 la învăţământul vocaţional, dar să nu uităm că mai avem 800 – 900 de absolvenţi de clasa a VIII-a în situaţii de corigenţă, mai sunt elevii moldoveni care se pregătesc de admitere şi copiii care încă nu şi-au exprimat opţiunile. Avem doar 25 de elevi nerepartizaţi după prima etapă; e foarte mic numărul celor care nu au completat suficiente opţiuni”, a detaliat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
„Concesii în detrimentul calităţii”
De exemplu, la liceele tehnologice din Holboca, Brăeşti, Hârlău şi Târgu Frumos sunt mai puţin de 9 elevi admişi la fiecare clasă. Şefa IŞJ a mai explicat că trebuie găsită o soluţie pentru viitor, aşa încât admiterea la liceu să se facă obligatoriu cu note de promovare. În aceeaşi măsură trebuie crescut prestigiul şcolilor profesionale, care să îi pregătească pe tinerii fără înclinaţii spre studiul teoretic. „Ar trebui să ne orientăm spre intrarea la liceu cu note peste 5, spre reconfigurarea învăţământului profesional şi conturarea unui sistem credibil şi acceptat în mentalul colectiv. În şcolile profesionale trebuie să se regăsească ateliere, parteneriate cu agenţi economici interesaţi de pregătirea forţei de muncă şi burse care să asigure întreţinerea copiilor din rural. Şcolile din mediul