Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, luni, că a supraevaluat masiv şi dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi fondurile europene.
"Inclusiv eu am supraevaluat masiv şi dureros pentru mine, capacitatea administrativă a României de a absorbi nişte bani gratis. Şi acum mă întreb, dar nu vreau să rămân în faţa dumneavoastră ca un tip ridicol, cu această întrebare, cum de nu reuşim să accesăm nişte bani gratis, când avem atâta nevoie de ei la nivel micro, vorbim de subcapitalizarea întreprinderilor. De aceea nu le dau băncile bani. Nu au bază de capital", a spus Isărescu, la colocviul 'Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare'.
Potrivit acestuia, istoric, capitalizarea s-a făcut prin acumulare primitivă de capital.
"Asta durează decenii. Vorbim de lipsa capitalului românesc şi astăzi. Citim că nu avem bănci cu capital românesc. Capitalul este floare la ureche? Îl creează cineva? ... e muncă, economisire, dar putem, avem aceste fonduri europene care ar putea să ajute la crearea capitalului românesc. Uitaţi că nu le-au accesat. Nu încerc să dau răspunsuri, pentru că nu am reuşit. La nivel macro putem să asigurăm din aceste fonduri o rezervă fără să ne împrumutăm, să dăm înapoi banii pe care i-am împrumutat fără să creăm mari tulburări şi telenovele: Ce se va întâmpla când România va da banii înapoi? Uitaţi că am dat vreo câteva miliarde de euro bani înapoi în această jumătate de an şi nu cred că a simţit cineva, dar telenovela continuă", a explicat guvernatorul BNR.
Banca Naţională a României organizează joi colocviul 'Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare'. La eveniment participă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Daniel Dăianu.