La Spitalul de Recuperare din Iasi a fost achizitionat recent un aparat unic in tara. Stimulatorul magnetic transcranian este folosit pentru pacientii cu patologie celebro-vasculara, scleroza multipla, boala Parkinson, patologia traumatica cranio-cerebrala si vertebrala.
Dispozitivul a fost achizitionat din fondurile de dezvoltare ale unitatii medicale cu suma de 55.000 de euro. Stimulatorul magnetic transcranian a fost cumparat pentru Clinica de Neurologie. "Clinica de Neurologie are experienta în utilizarea unui astfel de aparat, pentru ca dispune de sase ani de unul de o generatie mai veche. Putem sa tratam starile de deficit de vorbire, de regula afazia, în cazul pacientilor cu accident vascular cerebral, sau bolile celebro-vasculare. De asemenea, poate fi tratata depresia instalata în cazul pacientilor cu boli vasculare si cu Parkinson”, a precizat prof. dr. Cristian Popescu, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi. Stimularea magnetica transcraniana este o metoda noninvaziva, ce implica folosirea unor pulsuri foarte scurte de energie pentru a stimula celulele nervoase. Tratamentul presupune asezarea pe capul bolnavului a unui dispozitiv, care creeaza un camp magnetic care determina aparitia unui curent electric la nivelul regiunilor creierului, responsabile de starea pacientului. Specialistii spun ca in urma aplicarii acestei metode, s-a observat o imbunatatire a capacitatilor bolnavului. In timpul sedintelor de tratament, care au loc fara anestezie, cantitatea de electricitate care apare in creier este foarte mica si nu poate fi resimtita de catre pacient.
sursa www.bzi.ro
Citește și: Meritele medicilor vor fi răsplătite Circuit închis pentru Morga Spitalului Echipamente medicale înnoite la Spitalul Municipal de Urgență Masă festivă de Crăciun pentru pacienți
La Spitalul de Recuperare din Iasi a fost