Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este foarte periculoasă, a declarat, joi, într-o conferinţă referitoare la supravegherea pieţelor financiare, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"Ideea că o Bancă Centrală, şi nu o spun ca acoperire pentru ce facem noi, poate să se ocupe de 10 obiective este, de asemenea, foarte periculoasă. Nu vă gândiţi numai la FED (Rezerva Federală n.r.). FED se ocupă şi de creşterea economică. FED are un statut special, este vorba de o ţară specială şi aţi văzut ce a spus doamna Lagarde (Christine Lagarde, directorul general al FMI, n.r.) aici: "Bun s-a ajuns la politici neortodoxe, haideţi să vedem cu mare atenţie cum se va ieşi din ele". Cum se va ieşi din aceste politici neortodoxe? O simplă declaraţie a lui Bernanke (preşedintele FED, Ben Bernanke n.r.) a mişcat pieţele şi capitalurile, trilioane de dolari într-o parte într-alta", a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, Banca Naţională nu este în această poziţie.
Capitalizarea s-a făcut prin acumulare primitivă de capital
România nu reuşeşte să acceseze bani gratis, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Isărescu a afirmat, joi, că a supraevaluat masiv şi dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi fondurile europene.
"Inclusiv eu am supraevaluat masiv şi dureros pentru mine, capacitatea administrativă a României de a absorbi nişte bani gratis. Şi acum mă întreb, dar nu vreau să rămân în faţa dumneavoastră ca un tip ridicol, cu această întrebare, cum de nu reuşim să accesăm nişte bani gratis, când avem atâta nevoie de ei la nivel micro, vorbim de subcapitalizarea întreprinderilor. De aceea nu le dau băncile bani. Nu au bază de capital", a spus Isărescu, la colocviul 'Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare'.
Potrivit acestuia, istoric,