Iaurtul este un superaliment considerat a fi banal pentru simplul motiv că este la îndemâna tuturor, însă chiar şi aşa, de cele mai multe ori este neglijat în consumul zilnic. Iaurtul are numeroase beneficii pentru sănătate, pornind de la vindecarea infecţiilor genitale cu care se confruntă femeile, până la întărirea sistemului imunitar şi chiar prevenirea cancerului de colon. În plus, acest aliment miraculos, consumat ca atare sau împreună cu cereale integrale, poate înlocui cu succes cel puţin o masă pe zi sau o gustare, fiind atât săţios, cât şi deosebit de sănătos.
Majoritatea iaurturilor aflate pe rafturile supermarketurilor conţin culturi de bacterii vii, cu rol benefic asupra tractului digestiv, calitate care le conferă eticheta “probiotice”. Ingerate în cantităţi corespunzătoare, aceste bacterii echilibrează microflora intestinală şi au o influenţă benefică asupra digestiei şi sistemului imunitar, aducând organismului şi cantităţi importante de calciu, vitamina B2, vitamina B12, magneziu şi potasiu. Astfel, iaurturile probiotice ajută la prevenirea şi tratarea afecţiunilor gastrointestinale, precum intoleranţa faţă de lactoză, diaree, constipaţie, balonare, cancer de colon, infecţia cu Helicobacter pylori, responsabilă de apariţia ulcerului (atât duodenal, cât şi gastric). Unele infecţii gastrointestinale, virale sau alergice, rănesc mucoasa intestinelor, în special celulele care produc lactază. Acest lucru provoacă malabsorbţia temporară a lactozei. Din această cauză unii copii nu pot tolera laptele timp de o lună sau două după o infecţie intestinală. Deoarece iaurtul conţine mai puţină lactoză şi mai multă lactază, este mai bine tolerat în aceste cazuri, fiind un tratament popular pentru diaree. De asemenea, este recomandat consumul de iaurt în timpul unui tratament cu antibiotice şi două săptămâni după acesta. Iaurtul probiotic minimizează efecte