Nu este nimic mai rău decât criza bancară şi financiară, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu
România a evitat un astfel de episod, iar acum face eforturi pentru reconstrucţia, în acord cu Europa, a unui nou cadru de reglementare
"Stabilitatea financiară este o precondiţie a oricărei creşteri economice"
O criză financiară marcată de falimente bancare este devastatoare pentru economia reală şi de aceea autorităţile trebuie să se preocupe pentru a fi evitat un astfel de fenomen, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe organizate de instituţia pe care o conduce. România urmează să fie parte a unui proces de reconfigurare a reglementării sistemului financiar care este în curs în Uniunea Europeană şi care are la bază paradigme de gândire de neconceput înaintea crizei.
Noul cadru macroprudenţial vizează atât împiedicarea crizelor sistemice, cât şi un set de reguli şi măsuri care să prevină situaţia ca autorităţile să fie nevoite să salveze băncile cu banii contribuabililor aşa cum s-a întâmplat după anul 2008.
O nouă filosofie în reglementare
Suntem la un început de ciclu economic pe plan global, însă creşterea depinde de existenţa unei stabilităţi financiare care încă ar uma să cadă în sarcina statelor atât timp cât uniunea bancară preconizată la nivel european nu există, a spus Isărescu. Guvernanţa economică trebuie să prevină pericolul intrării într-o spirală vicioasă între riscul suveran şi turbulenţe care să afecteze sistemele bancare.
Din acest punct de vedere, după dereglementarea din ultimele două decenii ale secolului trecut, acum asistăm la o re-reglementare. Isărescu avertizează că de fapt este vorba chiar de mai mult, respectiv despre o schimbare de paradigmă în sensul unei gândiri axate pe asigurarea funcţiunilor bancare critice. Deja sunt an