Doar cinci persoane pot emite certificate energetice. Aceste documente sunt obligatorii în caz de vânzare, cumpărare sau închiriere a locuinţelor. Preţurile certificatelor energetice variază în funcţie de suprafaţa clădirii.
Orice persoană care doreşte să vândă sau să ofere spre închiriere un imobil va fi obligată să prezinte potenţialului cumpărător sau chiriaş o copie a certificatului energetic al clădirii.
“Obţinerea unui certificat energetic pentru imobile devine obligatorie de la data de 20 iulie, iar noua lege prevede că, pentru clădirile care se vând sau se închiriază, proprietarul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului”, a precizat Loredana Neagu, administratorul agenţiei imobiliare Avantaj.
Obligativitatea certificatului energetic trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului 2010, dar a fost amânată de mai multe ori, după ce notarii au susţinut că măsura va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile, iar Guvernul a apreciat că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi că numărul de auditori energetici este insuficient.
Cine are şi cine nu are nevoie de certificat energetic
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013, publicată, în luna mai, în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Le