Firmele mici şi mijlocii reprezintă soluţia pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, o problemă din ce în ce mai gravă în România, în condiţiile în care multinaţionalele angajează doar tinerii foarte bine pregătiţi, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
"O problemă din ce în ce mai gravă este şomajul în rândul tinerilor. O soluţie pentru această problemă o reprezintă IMM-urile, care pot asigura locuri de muncă pentru toţi tinerii care vor să muncească în această ţară. Multinaţionalele angajează în general doar «vârfurile», tinerii foarte bine pregătiţi", a spus Câmpeanu, la o lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
Ea a arătat că sunt anumite zone unde şomajul în rândul tinerilor ajunge la 25%.
În acelaşi timp, ministrul Muncii a precizat că există în prezent o serie de programe naţionale sau finanţate din fonduri externe prin care firmele sunt încurajate să angajeze tineri.
"Banca Europeană pentru Investiţii a hotărât să ajute toţi intreprinzătorii din IMM-uri cu facilităţi pentru angajarea tinerilor. Bugetul alocat pentru acest program este de 6 miliarde de euro. Trebuie să vedem cum încasăm aceşti bani în 2014 pentru că va fi o concurenţă foarte mare pentru atragerea fondurilor", a spus Câmpeanu.
Potrivit datelor publicate în Cartea Albă a IMM-urilor, firmele mici şi mijlocii au angajat anul trecut în medie 1,13 persoane, iar raportat la numărul mediu de angajaţi personalul angajat a crescut cu 3,2% faţă de 2011. Majoritatea IMM-urilor au angajat mai puţin de cinci persoane, 3,51% au încadrat în muncă între 5 şi 10 angajaţi şi doar 0,27% au angajat peste 20 de persoane.
Rata şomajului în iunie a fost de 4,96%, cu 0,07 puncte procentuale mai mică decât cea din luna mai, fiind înregistraţi 438.110 şomeri, cu 5.875 mai puţini, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Din numărul total