Romania nu mai are nevoie in prezent de un acord cu FMI, dar guvernantii isi doresc acest lucru pentru a avea o mai mare trecere in exterior.
Prin urmare, ramanem ca soldatul japonez, singuri pe "insula", in conditiile in care tarile vecine au renuntat la FMI preferand sa se bazeze pe profesionalismul propriilor specialisti, considera analistul economic Mircea Cosea.
"Legatura cu FMI in momentul de fata, dupa parerea mea, este, in primul rand, politica. Prin acest acord, guvernantii actuali doresc sa aiba o mai mare trecere in exterior atat fata de institutiile financiare internationale, cat si fata de cei care stau in spatele acestora, adica marile puteri - SUA, UE.
Dupa parerea mea, Romania are in momentul de fata nevoie de FMI doar in proportie de 10%, sa zicem, si asta numai pentru a reusi sa aiba un foarte mic spor de vizibilitate pe piata financiara. Pentru ca Romania, din pacate (din cauza unei guvernante proaste, si pe timpul vechiului guvern, dar si al actualului), nu a reusit sa isi puna in valoare atuurile economice pentru a se finanta singura in mai mare masura, asa ca ea merge pe piata financiara pentru imprumuturi, iar obtinerea unei dobanzi cat de cat acceptabile este intr-o oarecare masura determinata si de raportul cu FMI", a explicat prof. Mircea Cosea pentru Ziare.com.
In opinia sa, in acest moment, acordul cu FMI nu mai este favorabil Romaniei pentru ca el impune, asa cum s-a vazut din discutiile purtate la Bucuresti de Christine Lagarde, un nou val de "asa-zise reforme" care, in general, sunt niste "limite in dezvoltare".
"Ma refer la restructurari masive, in conditiile in care nu se creeaza locuri de munca, limitarea salariului pentru a pastra competitivitatea, nu prin tehnicitate, ci prin salarii, privatizari care, de fapt, sunt vanzari la taraba etc. De aceea, personal, eu cred ca Rom