Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a depus joi, la registratura Guvernului, nouă bibliorafturi conţinând sute de petiţii cu semnăturile a 40.532 de persoane, pentru deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare şi modificarea grilei de salarizare.
Prin petiţia colectivă, se solicită deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare, astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariu de încadrare, şi aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiţii speciale de muncă.
Sindicaliştii spun că sistemul de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic şi didactic auxiliar, iar blocarea posturilor, dar şi salariile foarte mici, sub limita subzistenţei, au condus la o situaţie care poate oricând să ducă la o tragedie.
"La ora actuală, nu cred că mai sunt unităţi de învăţământ în care să se respecte normativele de încadrare pentru personalul nedidactic. Acestă categorie de personal, care de cele mai multe ori este trecută cu vederea, asigură funcţionarea unităţilor de învăţământ. Fără acestea, atât cadrele didactice, cât şi elevii nu şi-ar mai putea desfăşura activitatea în condiţii decente. Sper ca primul ministru, Victor Ponta, să ţină cont de cele peste 40.000 de semnături şi să dea curs cererilor noastre", a declarat preşedintele FSE "Spiru Haret", Marius Nistor.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va depune, vineri, la ora 10.30, tot la sediul Guvernului, memorii individuale şi colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ – personal nedidactic, cerând o lege a salarizării pentru sistemul educaţional, astfel încât, atât personalul didactic, cât şi cel nedidactic, să ajungă la un trai decent.
"Prin aceste memorii, personalul nedidactic îşi exprimă disperarea şi nemulţumirea generate de fap