La doi ani şi jumătate, Anamaria Bodolan, din Rugineşti, Vrancea, e chinuită de-o afecţiune ciudată şi parşivă: maladia Lobstein. Altfel spus, boala oaselor de sticlă. Oscioarele trupului ei firav, casante ca un porţelan prea fin, se pot rupe oricând ca o crenguţă uscată. Soluţia ar fi o operaţie prin care să i se monteze câte două tije telescopice speciale, pentru fiecare picior. Intervenţia e programată pentru 15 august, dar costul a două tije se ridică la 8.000 de euro, prea mult pentru familia ei cu venituri modeste.
În ochii Anamariei poţi citi tristeţe şi suferinţă. Cu siguranţă, chiar şi la vârsta fragedă pe care- o are ştie, simte că e ceva în neregulă cu ea, cu trupul ei abia zămislit pe lume.
Altfel de ce ar fi aşa dureros şi de ce oscioarele picioarelor ar pocni ca un fruct mic în gura unui căpcăun doar pentru că se întinde după o jucărie?
Sau orice îmbrăţişare a mamei sau a tatălui - aşa cum îşi adună părinţii, cu dragoste, la piept, odraslele - riscă să se transforme într-un chin sfâşietor?
Şi de ce nu poate merge pe picioruşele ei, ca orice copilaş la vârsta sa, ci doar se târăşte pe genunchi, de-a făcut bătături dureroase ca palmele unui om muncit o viaţă la câmp?
Are programare pe 15 august
Anamaria poartă în ea o afecţiune păcătoasă: boala oaselor de sticlă, care nu doar îi transformă copilăria într-un calvar continuu, dar, netratată eficient şi-n timp util, îi va afecta toată creşterea, toată evoluţia ulterioară.
Iar tratamentul poate veni de la priceperea reputatului chirurg prof. dr. Gheorghe Burnei, de la Spitalul Marie Curie, sub forma unor operaţii de implantare în picioruşe a câte două tije telescopice făcute dintr-un material special. Care să preia rolul oscioarelor prea fragile pentru lumea asta.
Operaţia - pentru primul picior, deocamdată - a fost deja programată pe 15 august. Dar e o problemă. Mare.