Un colectiv de arheologi şi studenţi de la universităţile din Târgovişte şi Bucureşti au descoperit la Curtea Domnească, din Târgovişte, un gârlici (intrare într-un beci) şi mai multe ziduri de clădiri, a căror datare încă nu a fost stabilită. Săpăturile au fost reluate după mulţi ani, spun arheologii, pentru că există încă zone mari de la Curtea Domnească unde nu s-au făcut căutări.
”Am presupuneri, dar prefer să nu mă pronunţ până când nu am nişte concluzii. Este o zonă necercetată absolut deloc. Este un fel de gârlici de intrare, dinspre parc. Problema este că este o construcţie lungă sprijinită pe zidul de incintă, cred eu care avea rol militar. Lucrările de aici sunt făcute după 1584. După părerea mea cred că este vorba de o construcţie rol militar, un corp de gardă şi cred că datează din secolul al XVII-lea, din timpul domniei lui Matei Basarab. Mai mult nu pot să spun că nu i-am găsit latura de vest”, a declarat arheologul Petre Diaconescu.
Importanţa acestor descoperiri este extrem de mare, mai ales că şantierele şi cercetările arheologice efectuate în timp la „Curtea Domnească” au scos la iveală în anii trecuţi vestigii importante, legate de etapele constructive ale vechii capitale medievale (1386-1418).
Este posibil ca săpăturile arheologice să fie extinse şi în zona bisericii paraclis datată din secolul al XIV-lea, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân, aflată în stare de ruină.
Despre Complexul Muzeal Curtea Domnească
Targoviste – targ sau loc de targ, este mentionat de bavarezul Johannes Schiltberger, participant la batalia de la Nicopole din 1396, in memorialul sau de calatorie, redactat la reintoarcerea in Germania dupa 1427. In 1403 Targoviste apare cu titulatura de oras (varos) in tratatul comercial dintre Tara Romaneasca si Polonia. Dupa 1408, orasul devine cu certit