Editia din acest an a Festivalului Sighisoara Medievala se va desfasura pentru prima data avand o tema romaneasca, sub genericul 'Vlad cavalerul dreptăţii'. Evenimentul ajuns la a 21-a editie va avea loc în perioada 26-28 iulie.
'Aşa cum v-am obişnuit de fiecare dată, cu mare plăcere vă invităm la un festival ce poartă o temă, ce poartă un simbol, iar anul acesta 'Vlad - cavalerul dreptăţii'. Este o compilaţie între spiritul lui Vlad Ţepeş şi cu atât mai mult spiritul lui Dracula care pluteşte ca un spirit neîmpăcat asupra României. Ce aş putea să mai adaug legat de această ediţie, într-o diferenţă faţă de cele precedente, este că vom reuşi să aducem ca motor principal al tuturor acţiunilor, că sunt şcoli, concerte, sau evenimente, faptul că 'Vlad - cavalerul dreptăţii', în viziunea mea regizorală, a spectacolului ce reuneşte două ordine cavalereşti, formaţii de muzică, actori şi studenţi din Bucureşti, nu fac decât să vorbească despre spiritul lui Vlad ca un adevărat român care vrea o dreptate pentru poporul român', a declarat in conferinta de presa directorul artistic al festivalului, regizorul Liviu Pancu.
Regizorul a spus că spectacolul din cadrul Festivalului Sighişoara Medievală nu îşi propune să fie o reconstituire istorică a ceea ce a însemnat Vlad Dracul şi fiul acestuia, Vlad Ţepeş, însă îşi propune să prezinte o viziune artistică asupra sentimentelor pe care le-a încercat Vlad Ţepeş în copilărie şi în adolescenţă.
'Aş lua câteva pasaje din spectacol şi vi le-aş transmite dumneavoastră şi aş spune aşa: ce a simţit Vlad, copilul, când şi-a văzut tatăl cu un simbol puternic al dragonului pe piept? Ce a simţit Vlad în momentul în care a fost trimis la o altă curte, cu o altă cultură i o altă civilizaţie? Ce a simţit Vlad când s-a întors acasă şi a vrut pentru poporul lui, pentru neamul lui, să fie bine, pace şi dreptate? Piesa