Desi Rusia a fost de multe ori admirata pentru originalitatea ei, visul prezent al presedintelui Vladimir Putin nu face altceva decat sa copieze o reteta europeana pentru a revigora vechi obsesii imperiale. E de inteles ca abilitatile creative ale unor ofiteri KGB sunt modeste, dar ar fi o greseala sa subapreciem maiestria propagandei lor si puterea manipularii pe care stiu atat de bine sa o practice.
In chiar ziua vizitei cu iz triumfalist a presedintelui Traian Basescu la Chisinau, ochii moldovenilor erau deja expusi artificiilor emise de la Moscova. Si, oblici sau nu, acesti ochi raman deocamdata vulnerabili.
Chisinaul nu este singurul oras din fostul spatiu sovietic unde Uniunii Eurasiatice, visul presedintelui Rusiei, i se face o intensa publicitate mediatica. In Romania aflata deja cu sacii in caruta europeana, proiectul Eurasiatic al lui Vladimir Putin este tratat cu desconsiderare. Asta desi, cu doar jumatate de an in urma, fostul secretar de stat american Hillary Clinton vorbea, intr-un discurs atunci larg citat in Romania, despre “re-sovietizarea regiunii. Ea nu va fi numita asa. Va fi numita uniune vamala, va fi numita Uniune Eurasiatica. Dar sa nu facem greseli in privinta ei. Stim care este scopul ei si incercam sa gasim mijloace eficiente pentru a o preveni sau incetini.” Ingrijorarea doamnei Clinton nu este o exceptie. The Economist scria, in urma cu doua saptamani, despre “oferta rivala a Rusiei” pentru tarile din regiune: “o Uniune Eurasiatica care sa o contracareze pe cea Europeana, incepand cu o uniune vamala ce include deja Rusia, Belarus si Kazahstan. Afacerea ar aduce gaz mai ieftin si, probabil, imprumuturi mari”.
Visul unui Uniuni Eurasiatice nu a rasarit in capul lui Vladimir Putin ci, cu multi ani inainte, in cel al presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev. Dar motivele sunt cum nu se poate mai dife