Primăria Săcele, împreună cu Asociaţia Izvorul Săcele, organizează Festivalul Sântilia iulie 2013.
Zilele Săcelelor (Sântilia, Festivalul feciorilor), este o veche sărbătoare a mocanilor din Săcele, care are loc în perioada 19, 20 şi 21 iulie, în aceeaşi perioadă cu Sărbătoarea Prorocului Sfântul Ilie, într-un loc cunoscut ca Poiana Angelescu.
„Sărbătoarea este foarte legată de viaţa şi munca mocanilor din Săcele, care strabateau mari distanţe cu turmele lor de oi. Specific acestei sărbători este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau să se căsătorească, furci de tors şi tipare pentru caş, crestate cu măiestrie. După ce îşi duceau turmele în munţi, ei nu mai aveau voie să mai coboare în sat şi nici să fie vizitaţi de soţii sau de iubite. Scopul sărbătorii «Sântilia» era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei“, spun organizatorii.
Astăzi, săcelenii sărbătoresc timp de trei zile prin spectacole şi meşteşugării artistice specifice.
Vineri, de la ora 17.00, la Muzeul Etnografic din Săcele, va avea loc simpozionul „Portul românesc săcelean“ și va putea fi vizitată expoziția de fotografie a arh. Dan Median
Sâmbătă, tot de la ora 17.00, în Poiana lui Angelescu, este seara tineretului. Vor concerta Trupa 6, Daguu Project, fomrații de la Clubul Elevilor din Săcele.
Duminică, festivitățile încep la ora 13.00, în Poiana Angelescu, unde va avea loc un spectacol de muzică populară: soții Nemeș, artiști locali, seara fiind încheiată cu focuri de artificii.
Primăria Săcele, împreună cu Asociaţia Izvorul Săcele, organizează Festivalul Sântilia iulie 2013.
Zilele Săcelelor (Sântilia, Festivalul feciorilor), este o veche sărbătoare a mocanilor din Săcele, care are loc în perioada 19, 20 şi 21 iulie, în aceeaşi perioadă cu Sărbătoarea Prorocului Sfântul Ilie, într-un loc cunoscut ca Poiana Angelesc