Depunerea banilor în produse de economisire nu sunt singurele soluţii pe care băncile le oferă românilor. Pentru cei care vor să-şi diversifice plasamentele, există şi alternativa investiţiilor în titluri de stat, fonduri mutuale (de investiţii), pensii private facultative sau asigurări de viaţă clasice ori de tip unit-linked (cu componentă investiţională).
Vă prezentăm, în continuare, patru soluţii de investiţii, dar, înainte de a vă hotărî unde să vă plasaţi banii, ar trebui să ţineţi cont şi de ceea ce spunea Warren Buffet, unul dintre cei mari investitori şi oameni de afaceri americani: „Nu investesc niciodată în ceea ce nu înţeleg”.
Titlurile de stat
Sunt considerate a fi una dintre cele mai puţin riscante investiţii şi, pentru că beneficiază de dobânzi fixe, ele intră în categoria instrumentelor financiare cu venit fix. Printre avantajele investiţiei în titluri de stat se numără lipsa taxelor, obţinerea unui venit mai mare dacă titlul este ţinut până la maturitate şi randamente superioare celor oferite de depozitele bancare.
Valoarea nominală individuală a unui titlu de stat este de 10.000 lei, ceea ce-l face însă mai accesibil celor cu venituri mari. De altfel, investiţiile directe în titluri de stat sunt potrivite pentru investitorii care au o bună cunoaştere a pieţei de obligaţiuni, dispun de sume importante pe care le pot investi şi au orizontul investiţional aliniat cu scadenţa titlurilor în care se doreşte investirea.
Există două categorii de titluri de stat: pe termen scurt (certificate de trezorerie cu discount, cu scandenţa până la un an) şi pe termen lung sau mediu de tip benchmark (obligaţiuni de stat cu o scadenţa de peste un an).
Dacă o persoană fizică deţine minim 10.000 lei, suma egală cu valoarea nominală a unui titlu de stat, poate achiziţiona direct astfel de instrumente prin intermediul